Plantari de toamna

Cu gandul la o mica livada am plantat si eu niste pomi. I-am achizitionat de la un mic magazin cu accesorii de gradina si multe altele. Pomii sunt adusi de la Pomiflora, o pepiniera din Alba Iulia.
Cu aceasta ocazie am invatat si eu cum se planteaza un pom fructifer:

- am pregatit initial terenul
  

                                                                              Inainte


                                                                                 Dupa

se face o groapa mai mare pentru ca pamantul sa fie afanat si pomul sa isi poata intinde radacinile, si astfel se prinde si se dezvolta mai usor, se pregateste niste gunoi care se amesteca cu apa si pamant.


       Pomul nu se planteaza direct in acest amestec deoarece gunoil i-ar putea arde radacinile, se pune un strat de pamant peste amestecul de gunoi si apoi se planteaza pomul. Inainte de plantare i se cresteaza radacinile dar eu i le-am scurtat cu o foarfeca de gradina.
       Dupa ce se batatoreste pamantul bine in jurul radacinilor, se mai adauga apa si se scurteaza cu o foarfeca de gradina la 70-80 cm deasupta solului.
      Altoilul se lasa deasupra solului deoarece din el pot da alte radacini nefolositoare daca este acoperit de pamant.
      Pentru ca in locul unde au fost taiati sa nu fie atacati de daunatori, i-am acoperit cu un pic de vopsea (indicatie primita de la magazinul de unde i-am achizitionat)



Pomi plantati:
1. Un visin

 Un mar golden

 Un par de vara

 Un mar ionahtan

Un bat de sprijin este indispensabil deoarce datorita unor vanturi puternice, pomul s-ar putea rupe in absenta lui. Acum nu pot decat sa sper ca am facut ceea ce trebuie ca pomisorii mei sa se prinda si sa imi infrunzeasca in primavara.

Comments

  1. Sa fie intr-un ceas bun ! Cred ca exista o vopsea speciala pentru protectia taieturilor proaspete. Are sotul asa ceva si mereu imi propun sa o folosesc si pentru trandafiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se prea poate sa existe. Eu am folosit ce am avut la indemana.

      Delete
  2. Sa creasca mari si sanatosi cu roade bune si frumoase!

    ReplyDelete
  3. Bravo, să se prindă şi să-ţi trăiască! :)

    Un vişin am vrea şi noi.
    Ce soi ai ales? Poate mă inspiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa speram ca le va merge bine... acum trebuie sa invat sa-i ingrijesc!
      Soiul este Erdi Jubileum. Am gasit si o scurta descriere...

      Caracteristicile fructului: marime mijlocie (4-5g), froma sferica. Coaja de culoare bordo inchisa, negricioasa. Pulpa tare, gust dulce acrisor, sambure mic.

      Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie, mijlociu deasă; coroană sferică; are un trunchi foarte gros datorită căruia prima fructificație este târzie.;

      Maturitatea de consum: se recoltează la mijlocul lunii iunie

      Delete
  4. Hi Adriana, thanks for leaving a comment on my blog! How would I wish that I have the land to plant a little fruit tree orchard like you do. You have made quite a nice selection of fruit trees and I hope that they take off next spring and your preparation of the planting holes is paying off. Warm regards,
    Christina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, thank you for your visit as well! It's true it's great to have your own fruits and vegetables. I can't wait to eat the first apple. It's going to be a while until that will be possible.

      Delete
  5. o sa ai fructe din belsug, mult succes! :)

    ReplyDelete

Post a Comment